Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 00:06 - Лесно ли е да си дете в нашия свят?
Автор: manjushri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 822 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.10.2010 00:46


Замисляла ли си се някога върху това?

Аз не бих искала да съм дете сега. Би ми било непосилно да израстна като нормален (според моите разбирания) човек.
Не знам за теб, но ние навремето летата ги карахме на село. Лют купон! С изключение на това дето се връщаш да обядваш, през другото време щъкаш неконтролируемо под открито небе. Преброждахме цялото село, че и околната планина, пеш или на колела. А наближеше ли септември вече ми се връщаше в училище, но не и в Града. Защото там играехме само пред и около блока или в училищния двор. Представи си: играехме на улицата пред блока! Сега пред кой блок в Града могат да играят деца!? Само пред единиците по-нови блокове със заграден двор. Пред другите или е опасно или няма място или и двете. Сегашните деца разбира се, нямат представа колко са прецакани в това отношение и не се чувстват такива. Но това не значи, че не им се отразява на "подрастващата" психика.

Друг капан за деца -- програмите от рода на Cartoon network, бълващи "детско" след "детско" (с рекламен блок на всеки 30 минути) по 24/7 часа/дни в седмицата. Слагам "детско" в кавички, щото повечето филмчета са психоделичен траш и се чудя как изобщо минават пред съответната комисия. Ама много ясно как. Ако не вземеш крути мерки (като например да изхвърлиш телевизора), повечето деца са склонни да гледат тая бълвоч когато и да е, колкото и да е (т.е. докато не ги "детронираш" от зрителския трон).

Трети капан за деца -- тоновете пластмасарийки, които събират на всеки свой рожден/имен ден коледа или нова година. Предполагам още по наше време на предишното поколение е му се е струвало, че играчките стават прекалено достъпни и поради това не ги ценим твърде много, но сега тая тенденция е доведена до победен край (не че не може и още де -- винаги може). Сега играчките са по-евтини, безмислени и нетрайни от всякога. Средното life expectancy не една съвременна играчка е някъде около 10 дни до 2 седмици. И след това бива счупена, загубена или захвърлена на гробището за домашни любимци, защото е дошла по-нова и по-cool играчка. Това като се замислиш е идеалния тренинг на децата, в ролята им на бъдещи зрели консуматори. Ама важното е "парите, стоките и услугите" да се въртят, нали? Важното е да boost-нем своя и световния икономически и финансов метаболизъм. Щото в the brave new world това е мерилото за "успешност" -- GDP per capita. Колкото си по-напред, толкова си по-вървежен. Затова и жителите на една далечна северноевропейска страна например смятат, че са хванали Господ за шлифера и че живеят в Рая на Земята. Както знаем - важно е да си вярваш; Но не е достатъчно.

Четвърти капан за деца -- същото като играчките, само че за директна консумация. Има поне 500 вида различки шоколадчета, вафли и бонбони, които услужливо дебнат малчуганите на всяка каса, във всеки магазин, сергия или будка. Ами деца са, мамка му! Като гледат и им се иска! Аз не съм дете (или поне не съм малко дете) - но и аз като гледам и ми се приисква (е, не шоколадчета, ама принципът е същия) !
И си принудена от малки да ги учиш на стоицизъм. А малко дете как да вдене древногръцка философия? На практика се получава, че го насилваш да се откаже от това което иска, без да може да разбере защо е по-добре (за самото него) да се откаже. Между другото и големите сме почти същите, само че там бонбонките и шоколадчетата не са бонбонки и шоколадчета ами разни други шукарийки. И ние дето уж имаме акъл, хем и древногръцка философия сме учили в училище и пак не щем да я вденем тая работа със стоицизма.

(to be continued)


Тагове:   дете,   Нашия,


Гласувай:
2



1. анонимен - Хич не им е лесно на хлапетата....
11.10.2010 00:36
Затова и порастват на по девет - десет години... И остаряват на двадесет и пет... Така е, днес животът е прекалено бърз, за съжаление няма време да се научат основни природни закони за отношението между времето и скоростта.
цитирай
2. joysii - Съвременните деца се справят пр...
11.10.2010 19:04
Съвременните деца се справят прекрасно защото това е тяхното"днес".
След време, когато техните деца се интересуват от други неща, сегашните ще разсъждават като Вас.
Няма нищо странно и плашещо.
Просто времената се менят и хората - също.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: manjushri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12850
Постинги: 3
Коментари: 5
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031